onsdag 26 september 2012

Vad är PCO?


PCO - En eller båda äggstockarna är fulla av små vätskefyllda cystor. Dessa har bildats av omogna äggblåsor. Det är detta som kallas polycystiska ovarier (PCO).

PCOs - Står för polycystiskt ovarialsyndrom. Detta innebär att man samtidigt som cystorna har en hormonrubbning och man kan ha långt mellan menstruationerna eller ingen menstruation alls.

Man kan ha både PCO och PCOs utan att märka av det, men PCOs kan visa sig genom att man går upp mycket i vikt eller har svårigheter att bli gravid.

I nuläget vet man inte orsaken till att man får PCO, men man vet att det är ärftligt.

Symtom

Symtomen på PCO/PCOs varierar, men några är; oregelbunden/utebliven mens, akne, ökad kroppsbehåring, viktuppgång.

Behandling
PCO/PCOs går inte att bota. Besvären man får av det går dock att behandla. Vid övervikt räcker det oftast med att gå ner i vikt. P-piller ger regelbundna blödningar.  Vid svårighet att bli gravid ges läkemedel som stimulerar ägglossning.

Vanligtvis är det inga problem att framkalla ägglossning vid PCO/PCOs eftersom det finns många ägganlag. Fungerar inte tablettbehandling kan hormonsprutor ges. 


Ofta blir äggstockarnas funktion bättre med tiden och menstruationerna blir mer regelbunda. Det betyder att man senare kan bli gravid utan behandling.


Äggstockarna
Cirka 3cm stora och har som uppgift att producera ägg och utsöndra hormoner, till exempel östrogen och progesteron. Ägget ligger i en vätskefylld äggblåsa. Äggblåsan växer under menscykelns första hälft och i mitten av menscykeln spricker blåsan och ägget skickas iväg in i äggledaren. Äggblåsan blir sedan en gulkropp. Ibland sker ingen ägglossning och då kan äggblåsan istället bilda en vätskefylld cysta som vanligtvis försvinner efter några cykler.

Diagnosen
Läkare sätter diagnosen PCOs om man har minst 2 av nedanstående symtom
 - PCO
 - Lång menscykel eller utebliven mens
 - Ökad kroppsbehåring, eller akne och/eller ökad mängd aktivt testosteron.
Fakta hämtad från 1177.se

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar