torsdag 22 november 2012

Graviditeten

Brösten vid graviditet

Vid graviditet ökar hormonerna östrogen, progesteron och prolaktin. Detta gör att brösten börjar växa inför den kommande mjölkproduktionen. Under den första trimestern kan brösten bli riktigt ömma, ett mycket vanligt graviditetstecken. Ömheten brukar bli bättre efter den första trimestern. Normalt väger bröstet ca 200gram, men under graviditeten kan bröstet väga ca 400-800gram.

Hormonomställning

Hormonerna är det som orsakar det mesta av symtomen under en graviditet. Tröttheten, humörsvängningarna, foglossning och förändrad sexlust kan härledas till de förändrade hormonhalterna. I början bildas ökad mängd hormoner från både äggstockarna och hypofysen. HCG stimulerar äggstockarna att behålla gulkroppen när ägget befruktats. Senare i graviditeten är det moderkakan som tar över produktionen av graviditetshormoner. Hormonerna påverkar celler och vävnader i kvinnans kropp och signalerar att det är dags för förändring. De flesta förändringarna som sker i din kropp styrs av progesteron och östrogen. Östrogen stimulerar livmodern att växa och nya blodkärl att bildas. Det påverkar även mjölkkörtlarna i brösten. Östrogen är det viktigaste hormonet hos kvinnan. Det gör kvinnan pigg och glad, öppnar sinnena för smak, lukt, ljud och beröring. Halten östrogen är som högst under den fertila delen av menscykeln i vanliga fall. Under graviditeten ökar östrogenet till flera hundra gånger så mycket som annars. Progesteronet hindrar livmodern att göra kraftiga sammandragningar under graviditeten. När förlossningen närmar sig sjunker progesteronhalterna. Även progesteronet ökar under graviditeten till flera hundra gånger så mycket som annars. Progesteronet påverkar också magsäcken och tarmarna så de arbetar långsammare. Progesteronet gör även att blodtillförsel minskar och likaså förbrukningen av syre och glukos. Detta medför att hjärnan fungerar långsammare, sexlusten påverkas och trötthet kan öka.

Humörsvängningar

På grund av de ökade hormonerna så skiftar humöret snabbt och ofta under graviditeten. Det är vanligt att man blir gnällig, irriterad och reagerar överdrivet. En del kvinnor har aldrig gråtit så mycket som under en graviditet. Det finns ingen anledning att drabbas av samvetskval, man är helt enkelt ett offer under hormonerna.

Inskrivningssamtalet på MVC

Direkt efter ett positivt graviditetstest kan man ringa MVC för att boka tid för inskrivningssamtal. Detta besök brukar ske mellan v 8-12. Den blivande pappan är också välkommen. Vid inskrivningen går man tillsammans med barnmorskan igenom om eventuella sjukdomar i släkten, framförallt om det finns diabetes eller anlag för högt blodtryck. Äter du medicin för något så pratar man om det med. Ungefärligt BF räknas fram vid besöket. Detta korrigeras på RUL. Vid inskrivningssamtalet kommer du att få lämna vissa blodprover. Bland annat kontrolleras antikroppar mot klamydia, HIV och röda hund. Blodgruppen kontrolleras också.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar