söndag 11 november 2012

Tristess

Nu blir det inläggsbombning igen. Men det blir så när jag inte har något att distrahera mig med. Sambon sover fortfarande så jag kan inte göra något annat än sitta här i soffan med datorn och TV som enda sällskap. Då blir det så att tankarna börjar snurra i huvudet och jag blir tvungen att skriva av mig. Hittade en ganska bra artikel.

Första rådet om man vill bli gravid är att ha ett relativt regelbundet sexliv. Då blir cirka 80% gravida inom ett år.

Ägglossnings/menstruationscykel styrs av flera hormoner i kroppen och varar i snitt 28dagar. Från första blödningsdagen fram till nästa första blödningsdag. I början av cykeln får hypofysen signaler om att börja producera FSH, vilket gör att äggblåsorna börjar utvecklas och producera östrogen samt mognar ut ägget. I de flesta fall är det bara ett ägg som mognar helt. Samtidigt som ägget mognar växer slemhinnan i livmodern. Vid en viss nivå av östrogen, oftast cirka 10 dagar efter första blödningsdagen, leder det till en stegring av LH. LH bildas också i hypofysen. När LH stegrar utlöser det ägglossning inom 24-36timmar. Ägget transporteras sedan längs äggledaren mot livmodern. Så fort ägget har släppt börjar äggblåsan producera progesteron. Progesteron förbereder slemhinnan i livmodern på att ta emot ett befruktat ägg. Blir ägget inte befruktat skrumpnar äggblåsan och halten av både östrogen och progesteron sjunker. När dessa hormoner sjunker startar mensen och nästa cykel börjar.

För att veta när man är som mest fertil kan basaltemperaturen följas. När basaltemperaturen stiger har ägglossning skett. Ofta krävs det några månaders registrering av temperaturen för att man ska kunna räkna ut när ägglossning kommer att ske. Andra hjälpmedel är ägglossningsstickor. Dessa ger utslag när LH-stegringen sker. De visar alltså att ägglossning kommer att ske, till skillnad från temperaturen som visar att ägglossning har skett. Andra tecken på att ägglossningen är på gång är att sekretet från slidan blir rikligare och vattentunn. Man bör ha samlag 24-72 timmar efter att ägglossningsstickorna har blivit positiva. Störst chans att bli gravid är dagen före ägglossning och dagen för ägglossning.

Lutealfasen är den tid som är mellan ägglossning och mens. Denna är normalt 14 dagar, men kan variera mellan 10-16dagar. Om lutealfasen är för kort hinner inte det befruktade ägget fästa i livmodern.

Några vanliga orsaker till att man inte blir gravid är att ägget inte lossnar, äggledarna är blockerad eller att man har endometrios. Tecken på problem med ägglossningen är oregelbunden eller utebliven mens.

Övervikt har ofta en negativ effekt på ägglossning. Kvinnor med PCOs har ofta övervikt och därmed hormonrubbningar med förhöjt testosteron. De har många små äggblåsor på äggstockarna. Dessa många blåsor beror på att äggblåsorna börjat mogna, men ägget inte släppt.

Orsaker till störd ägglossning

  • Övervikt
  • PCOs
  • Undervikt
  • Stress
  • Överdriven träning
  • Sjukdom
  • Hög ålder
  • Cellgifter eller strålning
  • Vissa mediciner
  • För tidigt klimakterium
  • Autoimmuna sjukdomar, t.ex. diabetes typ 1, hashimotos sjukdom, reumatism, MS, Sjögrens syndrom, SLE, myastena gravis.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar