tisdag 6 november 2012

Veckorna

Som sagt kan jag inte släppa tankarna på att jag kanske är gravid. Googlade lite till och hittade lite fakta på 1177.se Om jag förstått det rätt så är jag nu i vecka 3 om jag är gravid. 

Så vad händer då i kroppen under de första 3 veckorna av en graviditet?Vecka 1-2. De här 2 veckorna är man inte gravid egentligen. Vecka 1 börjar på senaste mensens första dag och sen har man ägglossning cirka 2 veckor senare och man kan då bli gravid. Efter att ägglossning skett vandrar ägget in i äggledaren, där det kan vänta i ett halvt till ett och ett halvt dygn. Spermierna och ägget möts i äggledaren och befruktning sker.Vecka 3. Efter befruktning börjar ägget sin vandring ner till livmodern. Denna vandring tar cirka 3-4 dagar. Redan vid befruktningen börjar ägget dela sig i flera celler och efter någon dag liknar det ett mullbär. Så här tidigt har ägget ingen förbindelse med mammans blod utan innehåller all näring som det behöver. Cirka 7 dagar efter att befruktning skedde brukar ägget ha hittat en plats att fästa sig på inne i livmodern. Cellerna i äggets ytterskikt blir klibbiga för att kunna fästa och börjar bädda in sig i slemhinnan. Det är dessa celler som sedan blir moderkakan. I samband med att ägget fäster i livmodern kan det uppstå en blödning, en så kallad nidationsblödning.

Jag är alltså i vecka 3, men inte så lågt fram att ägget hunnit fästa in än. Om det har blivit befruktat skulle det idag eller imorgon precis kommit fram till livmodern. Och tidigast på fredag skulle det fästa in i slemhinnan. Men sen då?

Vecka 4. Ägget fortsätter bädda in sig i slemhinnan. Celldelningen fortgår och cellerna bildar 2 grupper. Den ena gruppen kommer att utvecklas till själva fostret. I det här stadiet kallas fostret för grodd och består endast av 2 tunna lager med celler och ser ut som en liten platta med en bredare del. Den bredare delen är det som kommer att bli huvudet. Vid den smalare delen sitter det som kommer att bli navelsträngen. Den förbinder grodden med den andra gruppen av celler som ska bli moderkaka och fosterhinnor. Deras uppgift är att ge näring och skydd åt det blivande fostret och det är framförallt de som utvecklas under vecka 4. Dessa celler börjar redan nu utsöndra hCG, men än är det för tidigt för att det ska ge utslag på ett graviditetstest. Ibland är det svårt för ägget att fästa i livmodern och då kommer det ut med mensen utan att man märkt att man har varit gravid.Vecka 5. BIM är passerat och mensen har inte kommit. Oftast finns det ännu inga säkra tecken på att man är gravid. Vissa kan redan nu må illa och vara trötta, medan andra känner att brösten är ömma och spända. Grodden är nu cirka 1mm lång, den består av 3 lager med celler som kallas groddbladen. Dessa ska bli olika delar av kroppen. Det översta lagret kommer att bli hjärna, nervsystem och hud. Mellanlagret kommer att bli ben, muskler, blodkärl och brosk. Det undre lagret kommer bland annat att bilda magsäck, tarmar och lever. Grodden har i det här stadiet alla nödvändiga celler för att kunna fortsätta utvecklas till en människa och kallas från och med nu för embryo. Veckorna från och med vecka 5 till 10 är mycket viktiga eftersom det är nu alla organ och deras funktioner bildas. Från vecka 5 går det oftast att få svar på om man är gravid genom att ta ett graviditetstest i urinen. Man kan testa redan när mensen uteblir, men så tidigt ger testet ibland inte utslag.

Jaha. Så då är det bara att vänta då. Känns inte lättare bara för att jag precis läst och skrivit detta. Kliar fortfarande i fingrarna och jag skulle vilja ta ett test redan nu. Men jag får hålla mig. Vänta är inte min starka sida. Jag vill att allt ska ske nu!


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar