fredag 18 januari 2013

Ägglossningsstimulering

Eftersom jag med största sannolikhet kommer att få ta injektioner för att stimulera ägglossning så kände jag att jag behövde veta lite mer innan. Hittade faktiskt information om hur behandlingen för att stimulera ägglossning går till hos den gyn som jag kommer att remitteras till.

Störd eller ingen ägglossning behandlas med ägglossningsstimulerande tabletter eller injektioner. Tabletterna är pergotime och injektionerna är antingen Menopur, Puregon eller Gonal-f.

Man prövar oftast med pergotime först eftersom det är den enklare behandlingen;

1. Om patienten inte har mens ges först ett progesteronliknande preparat (Provera).
2. Pergotime tas sedan från dag 5 till 9 räknat från första dagen med blödning. Man börjar alltid med 50mg på första försöket.
3. Sedan görs ett ultraljud omkring dag 13 för att se om en äggblåsa utvecklats.
4. Paret får ha samlag vid tiden för den förmodade ägglossningen. Ibland ges hCG (Pregnyl, Ovitrelle) för att sätta igång ägglossningen.
5. Om ingen mens kommit drygt två veckor efter ägglossning tas graviditetstest. Om det är positivt får patienten komma för ett graviditetsultraljud efter tre-fyra veckor. Om testet är negativt kan en ny stimulering startas. Om utebliven mens har ägglossning troligtvis inte skett. Då kan dosen pergotime höjas i nästa försök. 
6. Om mensen kommer påbörjas en ny behandlingsomgång. Om ägglossning skett används samma dos, om ägglossning inte skett höjs dosen till 100mg, maximal dos är 150mg.


Om patienten får ägglossning brukar man pröva i 3-6cykler. Om behandlingarna inte resulterar i graviditet går man vanligen vidare med FSH-stimulering eller IVF. Om pergotime inte ger ägglossning går man direkt vidare till detta.


FSH-stimulering.
Det är vanligt att stimulering med FSH får avbrytas då för många äggblåsor utvecklas. Stimuleringen tar vanligen kring 2 veckor och kräver mellan 1-5 ultraljus. Graviditetschanserna är cirka 10-15% per omgång. Vanligtvis görs inte fler än 6 cykler färre om det är problem att få lagom äggblåsetillväxt.
Ja vad ska man tänka om detta? Känns som att jag kommer få vänta länge på en bebis. 


1. Om patienten inte har mens sätts först en blödning igång med ett progesteronliknande preparat (gestapuran)
2. Patienten ger sig själv subcutana injektioner med ett FSH-preparat (Menopur, Puregon, Gonal-f)
3. Efter 7-8dagar med dagliga injektioner kommer man till kliniken för en kontroll med ultraljud. Det undersöks då om man har början till äggblåseutveckling och man får fortsatta ordinationer. Det kan innebär höjning eller sänkning av FSH-dosen. Det avgörs då också när nästa kontroll ska göras.
4. När ultraljudsbilden talar för att en äggblåsa är mogen ges ägglossningsspruta med hCG (Pregnyl, Ovitrelle). Ägglossning sker då inom cirka 40 timmar. Paret ska ha samlag redan samma kväll som sprutan givits och kvällen därpå.
5. Om ingen mens kommit på 40:e dagen tas graviditietstest. Om det är positivt får patienten komma på ultraljud efter två veckor. Om det är negativt får man komma på en ny undersökning. Sannolikt har man då inte haft ägglossning.
6. Om mens kommer kan man pröva en ny behandlingsomgång.




Inga kommentarer:

Skicka en kommentar